Malatya Atatürk İlköğretim Okulu�nda görevli bilgisayar öğretmeniOrhan Altan, 6 yıldır üzerinde çalıştığı �Bilgisayar SınavProgramı��nın yazılımını yaptı.
Şifrenin girilmesiyle açılacaksınav programı ile öğrenciler sınavdan hemen sonra aldıkları notuöğrenebilecek. Orhan Altan, yaptığı açıklamada, Fırat ÜniversitesiBilgisayar Öğretmenliği ve Bilgisayar Donanım olmak üzere iki ayrıbölümden mezun olduğunu, 5 yıldır öğretmenlik yaptığını, 2002 yılındanbu yana "Bilgisayar Sınav Programı"nın üzerinde çalıştığını söyledi.
Çalışmalarınıbu yıl tamamladığını, yazılımını yaptığını ve Kültür ve TurizmBakanlığından programın telif hakkını aldığını anlatan Altan, şöylekonuştu: "Öğrencilik hayatım boyunca bilgisayar, fotokopi, faks,barkotlu terazi, barkotlu sistem ve process kontrol gibi çeşitli sanayikollarında çalıştım. Malatya Ticaret ve Sanayi İl Müdürlüğünde dijitaltartıların kalibrasyonunu yaptım. 2002 yılından itibaren bilgisayardasınav yapılması için düşündüğüm bu sistemin üzerinde çalışmayabaşladım. Hiçbir yerden destek almadım. Bu yıl çalışmalarımıtamamlayınca, Milli Eğitim İl Müdürümüz Mehmet Bulut�un da katıldığıbir programda Bilim Sanat Merkezinde programı uygulamalı olaraktanıttım. Bulut, programı çok beğendi."
KIRTASİYE GİDERLERİ AZALACAK
BilgisayarSınav Programı�nın uygulamaya girmesi ile fotokopi, kağıt ve toner gibikırtasiye masraflarının azalacağını, ekonomiye de böylelikle katkısunulacağını anlatan Altan, şöyle devam etti: "Programla, öğretmenlerkağıt okumayacak. Aynı anda sınıftaki bütün öğrenciler sınavabaşlayacak. Sınav bitince bilgisayardan notunu öğrenecek. Sınavabaşlarken öğrencilere o sınava ait şifre verilecek. Şifreyi girenöğrenci soruları görecek ve yanıtlayacak." Çoktan seçmeli olansoruların cevaplarını öğretmenlerin istediği kadar yapabildiğini, sorusayısını istediği gibi ayarlayabildiklerini, sorulara şekil, harita yada resim ekleyebildiklerini dile getirdi.
Okullarda genelliklebir ya da birkaç bilgisayar sınıfı bulunduğunu hatırlatan Altan, şubilgiyi verdi: "Bir grup çıkınca, diğer grup gireceği için, bir dersinsınavı aynı gün içinde tüm okulda tamamlanabiliyor. Sınav sonaerdiğinde bilgisayar sınıfında ağ bağlantısı varsa, öğretmen bütünsonuçları ana bilgisayardan görebiliyor. Sınav başlayınca bilgisayardirekt programa yöneliyor. Öğrencinin kopya çekmesi bu yollaengellenmiş oluyor."
-BAKANLIK PROGRAMI DENEYECEK-
MilliEğitim İl Müdürü Mehmet Bulut, Milli Eğitim Bakanlığının sınavyönetmeliğinin kağıt üzerinde yapılan sınava göre hazırlandığınıhatırlatarak, Orhan Altan�ın programını bakanlığa bildirdiklerini,bakanlığın programı denemek üzere Orhan Altan�ı Ankara�ya davetettiğini söyledi.
Programın inceleneceğini, ardından dauygulanabilirlik durumuna bakılacağını dile getiren Bulut, Altan�ınçalışmalarına Ankara�da bakanlıkta devam etmesinin de istenebileceğinikaydetti.
|