Myanmar'daki resmi yayın organları, son belirlemelere göre ölüsayısının 22 bini geçtiğini, ayrıca 41 bin kişinin kayıp olduğunuduyurdu. Yetkililer, felaketin en sert şekilde yaşandığı İrravadiDeltası'nda yolların yıkılması ve iletişim kanallarının kesilmesinedeniyle yardım ve kurtarma çalışmalarının çok zor sürdürüldüğünüaktardı. 1 milyon kişinin evsiz kaldığı felaket sonrası oluşan tablo,Birleşmiş Milletler (BM) yetkililerini de korkutuyor. 3,5 metreyüksekliğindeki dalgaların kıyı şeridindeki birçok yerleşim biriminiharitadan sildiği ülkede halka, öncelikle geçici barınma imkânınınsağlanması, içme suyu ve gıda götürülmesi gerekiyor. Acilen hareketegeçilmesini isteyen BM, salgın hastalıkların kasırgadan daha da ölümcülbir etkiye yol açabileceği uyarısında bulunuyor. Felaketin büyüklüğünün anlaşılmasının ardından dünyadanyardım teklifleri yağmaya başladı. Uluslararası yardım kuruluşları,tayfundan en fazla etkilenen bölgelere ulaşmak için büyük bir yardımoperasyonu başlattı. BM Dünya Gıda Programı, ülkenin en büyük kentiYangun'da hasar gören bölgelere gıda yardımı dağıtımına başlandığınıduyurdu. ABD, AB, Japonya, Güney Kore, Avustralya, Danimarka, Çin veHindistan da bölgeye acil yardım gönderiyor
Bir zamanlar 'Altın Ülke'ydi; şimdi Asya'nın en fakirlerinden Myanmar'ın tarihi çalkantılı bir ülke tablosu ortaya koyuyor.Zengin doğal kaynakları ve ticaret yollarının üzerinde olması nedeniylebir zamanlar 'Altın Ülke' olarak bilinen Myanmar, 19. yy sonundaİngiliz sömürgesi olarak Hindistan'a bağlandı. 1948 yılındabağımsızlığını elde eden Myanmar'da, 1962 yılında askerî darbe oldu.1950'lerde Asya'nın en fazla gelecek vaat eden ekonomilerinden biriolarak gösterilen Myanmar, şu an bölgenin en yoksul ülkeleri arasında.Dünyanın en değerli yakutlarının çıktığı ülke, geniş doğalgazrezervlerine de sahip. Myanmar'ın eski adı Burma. 'Myanmar' ismi askerîdiktatörlük tarafından 1989'da verildi. Cunta, Müslümanları da ağırbaskı altında tuttu. 1962-1992 arasında 1,5 milyona yakın Müslümanülkeyi terk etmek zorunda kaldı. Resmi çevrelere göre nüfusun yüzde 4'üMüslüman iken bu oran Müslüman temsilcilere göre yüzde 15. Bu fark,Müslümanların bir kısmının vatandaş sayılmamasından ve yaklaşık 1,5milyonunun mülteci olmasından kaynaklanıyor.
|