TRForumcu | ForumDiğerArşive Kaldırılan Konular (Moderatörler: )İktisat (Kıtlık,Tercih ve Fayda)
Konu Bilgileri
Konu Başlığı İktisat (Kıtlık,Tercih ve Fayda)
Cevaplar 2
Sonraki Sonraki Konu
Görüntüleyenler0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Görüntülenme 626
Önceki Önceki Konu

Sayfa: [1]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: İktisat (Kıtlık,Tercih ve Fayda)  (Okunma Sayısı 626 defa)
ASSLEY
Ziyaretçi
« : 19 Eylül 2006, 17:13:07 »

KITLIK VE TERCİH=ekonomi bilimi kaynakların kıt olması nedeniyle insanların yaptıkları tercihler ve bu tercihler sonucunda insanlar arasındaki ekonomik etkileşimleri inceler.

ÜRETİM FAKTÖRLERİ :
kAYNAKLAR
1-EMEK : Mal ve hizmetleri üretmek için gerekli fiziksel ve zihinsel çalısmalardır.Veya üretimde kullanılan insan gücüdür
2-TOPRAK :doğa tarafından suunulan kaynaklar butunudur
3-SERMAYE:diğer malları üretmek için gerekli olan makineler,araçlar ve fabrikalardır.

TERCİH VE FIRSAT MALİYETİ
FIRSAT MALİYETİ::(alternatif maliyet):Bir kararı uygularken vazgeçilen bir başka karar olarak tanımlanır
PARASAL MALİYET:bir malı satın alabilmek için vazgeçilen TL miktarıdır.Fırsat maliyeti ile parasal maliyet aynı anlama gelmektedir

ÜRETİM İMKANLARI EĞRİSİ

üretim imkanları sınırı,ekonominin en önemli kavramlarından kıtlık seçim ve fırsat malıyeti gibi temel kavramları açıklamakta kullanılan analitik modeldir.
Ekonomide iki mal üretildiği varsayımı altında mevcut üretim faktörleri ve üretim teknolojisi veri (sabit)iken belirli bir dönemde ekonominin maksimum düzeyde üreteceği çeşitli çıktı bilesimlerini gösteren eğriye üretim imkanları eğrisidenir.
Bir malın daha fazla üretilebilmesi için  diğer malın üretiminden vazgeçilmesi gerektiren miktarın her asamada artmasına artan fırsat malıyetidenir.
Bir maldan bir birim daha fazla üretmek için öteki malın üretiminden ne kadar fedekarlık etmek gerektiğini gösteren oran ise marjinal dönüşümm oranıdırÜretim imkanları eğrisinde çizilen teğetin eğimi marjinal dönüşüm oranını verir..

Marjinal dönüşüm oranı=Üretiminden vazgeçilen mal miktarı/ Yerine üretilen mal miktarı

Fırsat maliyeti = Marjinal dönüüşüm oranı

TERCİH VE FAYDA
fAYDA,bireyin tüketilen mal ve hizmetten elde ettiği memnunıyettir.Bazı iktisatçılar faydanın ölçülebileceğini iddia etmişlerdir.Bu iktisatçılara Kardinal faydacılarveya sayısalcılar denir.Kardinal fayda yaklasımına göre faydanın ölçü birimi util'dir ve Fayda kişiden kişiye değşmeyen objektif bir kavramdır.
   Bazı iktisatçılar faydanın ölçülemeyeceğini savunmuslardır.Bu iktisatçılara sırasalcılar veya ordinal faydacılar denir:bu yaklasıma göre fayda kişiden kişiye değişen subjektif bir kavramdır..

TOPLAM FAYDA (TU) :
belirli bir zaman diliminde bireyin diğer mal ve hizmetlerden tüketimi sabitken bir malın çeşitli miktarlarının tüketilmesi sonucu ulasılan tatmin düzeyidir
MARJİNAL FAYDA (MU):belirli bir zaman diliminde bir maldan bir birim daha fazla tüketilmesi sonucunda toplam faydada meydana gelen değişmedir.
AZALAN MARJİNAL FAYDA:bir malın ilave mıktarları tüketildikçe elde edilen marjinal faydaların (mu)giderek azalacağı ve belli bir tüketim miktarında sıfıra düşeceği ilkesidir

Bu Sayfayı Paylaş
Google Ekle Yumile Ekle Yahoo Ekle Msn Ekle Netspace Ekle Ask Ekle Clesto Ekle Digg Ekle Reddit Ekle Furl Ekle Del.icio.us Ekle Submit to Jeqq Spurl Ekle Technorati Ekle Newsvine Ekle Simpy Ekle BlinkList Ekle Shadows Ekle
TRForumcu.NeT | Bilgi ve Paylaşım Platformu
Evo
**Aslım**
Yönetici
*

Yer : mysql
Forum Para : 7250.00 YTL
Karizma Puanı : 5522
Teşekkür: Edilen: 38
Alınan: 692
Herşey Rahat Yolunda (H)
« Yanıtla #1 : 19 Eylül 2006, 17:25:45 »

walla helal sana bu dersten 4 yıldır geçemedim taktılar bana alttan bi bu kaldı belki bunlar sayesinde bu sene geçeriz. Böyle giderse kitap almam aslı sen dolduruver buraları eline sağlık

Bu Sayfayı Paylaş
Google Ekle Yumile Ekle Yahoo Ekle Msn Ekle Netspace Ekle Ask Ekle Clesto Ekle Digg Ekle Reddit Ekle Furl Ekle Del.icio.us Ekle Submit to Jeqq Spurl Ekle Technorati Ekle Newsvine Ekle Simpy Ekle BlinkList Ekle Shadows Ekle

TRForumcu.NeT | Bilgi ve Paylaşım Platformu
ASSLEY
Ziyaretçi
« Yanıtla #2 : 19 Eylül 2006, 17:46:42 »

walla helal sana bu dersten 4 yıldır geçemedim taktılar bana alttan bi bu kaldı belki bunlar sayesinde bu sene geçeriz. Böyle giderse kitap almam aslı sen dolduruver buraları eline sağlık
ciddimisin yaa Shocked  benim en sevdiğim ders hatta 85 lere cıktığım tek ders Grin notları mümkün olduğunca paylasmaya calısıcam  Afro Afro

Bu Sayfayı Paylaş

Sayfa: [1]   Yukarı git
Yazdır
Tags:
Google Aramaları: tercih fayda tercih fayda