|
|
1-) Aşağıdakilerden hangisi direkt işçilik giderleri arasında yer almaz? A) Konfeksiyon işletmesinde dikiş makinesinin başında çalışan işçi B) Makine üreten işletmede tesviye bölümünde çalışan işçi C) Tekstil fabrikasında dokuma bölümünde çalışan işçi D) Buzdolabı üreten işletmede çalışan ustabaşı E) Mobilya üreten işletmede kesim bölümünde çalışan işçi
-------------------------------------------------------------------------------- 2-) Otomobil üreten fabrikada aşağıdaki bölümlerden hangisinde çalışanlar endirekt işçilik niteliğindedir? A) Boya bölümü B) Kaporta bölümü C) Bakım - onarım bölümü D) Montaj bölümü E) Motor bölümü
-------------------------------------------------------------------------------- 3-) Aşağıdakilerden hangisi endirekt işçilikleri ortaya çıkaran nedenlerden biri değildir? A) Üretimle doğrudan doğruya ilgili olmayan işçilikler B) Direkt işçilik niteliğinde iş yapan işçilerin bazı koşullar altında elde ettiği ücretler C) Direkt işçilik niteliğinde iş yapan işçilerin normal ücretleri dışında elde ettikleri yasal ya da ihtiyari ücret ekleri D) Üretilen mamul yada hizmetlere doğrudan doğruya yüklenemeyen işçilikler E) İşletmenin temel üretim konusunu oluşturan ürün ya da hizmetlerin üretilmesinde kullanılan işçilikler
-------------------------------------------------------------------------------- 4-) Ücret bordrolarının hazırlanmasında temel bilgi kaynağı olan belge aşağıdakilerden hangisidir? A) İşçi saat kartı B) İşçi çalışma kartı C) Stok kartı D) İşçi çalışma kartı özeti E) Sipariş kartı
-------------------------------------------------------------------------------- 5-) Aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır? A) Otomatik saat, çok işçi çalıştıran işletmelerde kullanılır. B) İşçi çalışma kartı, toplam zamanın hangi işler üzerinde ne kadarlık süre geçirildiğini gösteren belgelerden biridir. C) Sipariş Maliyet Sistemi uygulanmasında, safha maliyet sistemine göre işçi çalışma kartı daha çok önem arz eder. D) İşçi Çalışma Kartı Özeti, yevmiye kayıtlarının yapılmasına olanak sağlar. E) İşyerinde geçirilen toplam zamanı gösteren belgelerden biri "işçi çalışma kartı özeti"dir.
-------------------------------------------------------------------------------- 6-) Bir üretim işletmesinde, 1.200.000 TL saat ücretiyle çalışan bir işçi % 20 akord zammı almaktadır. Akord zamanı ise, bir birim ürünü üretmek için 30 dakikadır. İşçi normal çalışma gününde 18 birim üretmiştir. Bu bilgilere göre işçinin zaman akorduna göre günlük kazancı kaç TL’dir? A) 10.000.000 TL B) 12.000.000 TL C) 12.960.000 TL D) 13.860.000 TL E) 14.760.000 TL
-------------------------------------------------------------------------------- 7-) Aşağıdaki ücret sistemlerinin hangisinde işçinin fiilen gerçekleştirdiği üretim miktarı dikkate alınmaktadır? A) Zaman temeline göre ücret sistemi B) Primli ücret sistemi C) Akord temeline göre ücret sistemi D) Halsey ücret sistemi E) Sabit ücret sistemi
-------------------------------------------------------------------------------- 8-) Bir grup içinde 3 işçi bulunmaktadır ve bu işçilere ilişkin şu bilgiler mevcuttur: (A) (B) (C) Günde çalıştıkları saat = 7 8 10 Saat ücretleri = 2.000.000 2.500.000 3.600.000 Bu grubun hak ettiği akord ücret toplamı 280.000.000 olduğuna göre işçi (C) için akord ücret tutarı nedir? A) 56.000.000 B) 70.000.000 C) 36.000.000 D) 80.000.000 E) 144.000.000
-------------------------------------------------------------------------------- 9-) Aşağıdakilerden hangisi zaman temeline göre ücret sistemi için yanlış bir ifadedir? A) İş kazalarının artmasına neden olur. B) Ücretin belirlenmesinde iş başında geçirilen belirli bir zaman esas alınır. C) Kolay uygulanan bir sistemdir. D) Özellikle dikkat isteyen kaliteli ürünlerde uygulanması uygundur. E) Sabit geliri garanti ettiğinden çalışanları teşvik etmez.
-------------------------------------------------------------------------------- 10-) “Y” üretim işletmesinde bir işçi günde sekiz saat çalışmaktadır. Ancak işletmenin normal kapasite altında üretim yapması nedeniyle işçinin iki saat başa geçen zamanı olmuştur. Bu durumda yapılacak yevmiye kaydında başa geçen zaman karşılığı ödenecek ücret hangi hesaba kaydedilir? A) Direkt İşçilik Giderleri Hs. B) Genel Üretim Giderleri Yansıtma Hs. C) Gider Tahakkukları Hs. D) Çalışmayan Kısım Gider ve Zararları Hs. E) Genel Üretim Giderleri Hs.
-------------------------------------------------------------------------------- 11-) “X” üretim işletmesinde saat ücreti 30.000 lira olan bir işçinin normal çalışma süresi 8 saattir. İşletmedeki kapasite eksikliği nedeniyle işçi 2 saat fazla çalışma yapmıştır. İşletmedeki fazla çalışma zammı % 50 ise bu işçiye ödenecek toplam ücret kaç TL’dir? A) 360.000 TL B) 365.000 TL C) 370.000 TL D) 390.000 TL E) 330.000 TL
-------------------------------------------------------------------------------- 12-) 730 Genel Ür. Gid. Hs. XX -Yıllık izin ücretleri 373 Mal. Gid. Krş. Hs. XX -İzin ücretleri karşılığı
Bu yevmiye kaydı aşağıdakilerden hangisini ifade eder? A) İzine çıkan işçilere yapılan ödemeyi B) Tahmini izin ücretlerinin aylık olarak üretim maliyetine yüklenmesini C) Gerçekleşen izin ücretlerinin aylık olarak üretim maliyetine yüklenmesini D) Tahakkuk eden kıdem tazminatının üretim maliyetine yüklenmesini E) Eksik yüklenen izin ücretlerinin düzeltilmesini
-------------------------------------------------------------------------------- 13-) 472 Kıdem Taz. Krş. Hs. XX 372 Kıdem Taz. Krş. Hs. XX
Bu yevmiye kaydı aşağıdakilerden hangisini ifade eder? A) Uzun vadeli kıdem tazminatına karşılık ayrılmasını B) Kıdem tazminatının işçiye ödenmesine C) İzleyen dönemde ödenmesi beklenen kıdem tazminatına ilişkin tutarın kısa vadeli hesaba aktarılmasına D) İşletmede tahakkuk eden kıdem tazminatının üretim maliyetine yüklenmesine E) Kıdem tazminatının dönem gideri olarak kaydedilmesine
-------------------------------------------------------------------------------- 14-) Üretimle ilgili olup, direkt ilk madde ve malzeme ile direkt işçilik maliyetleri dışında kalan tüm maliyetlere ne ad verilir? A) İlk madde ve malzeme maliyetleri B) Genel üretim maliyetleri C) Endirekt işçilik maliyetleri D) Genel yönetim maliyetleri E) Endirekt malzeme maliyetleri
-------------------------------------------------------------------------------- 15-) Aşağıdakilerden hangisi genel üretim maliyetlerinin özelliklerinden biri değildir? A) Bu maliyetler birbirine benzer birkaç maliyet unsurunun toplamı ile bulunur. B) Bu maliyetlerin bir kısmının kesin tutarları ancak yıl sonunda belli olur. C) Bu maliyetlerin bır kısmı zaman içerisinde düzensiz dağılım gösterir. D) Bu maliyetler ile üretilen mamuller arasında direkt ilişki yoktur. E) Bu maliyetlerin bir kısmı yıl sonunda üretim maliyetlerine katılmayıp sonuç hesaplarına aktarılabilir.
-------------------------------------------------------------------------------- 16-) Aşağıdakilerden hangisi yıl içerisinde düzensiz dağılım gösteren genel üretim maliyetlerinden biridir? A) Sosyal giderler B) İşçilik giderleri C) Isınma giderleri D) Amortisman giderleri E) Sabit giderler
-------------------------------------------------------------------------------- 17-) Aşağıdakilerden hangisi mamuller açısından endirekt, maliyet yerleri açısından direkt gider niteliği taşır? A) Ustabaşı ücretleri B) Fabrika binası amortismanı C) Aydınlatma giderleri D) Enerji giderleri E) Bakım onarım giderleri
-------------------------------------------------------------------------------- 18-) Tahmini amortisman giderlerinin üretim maliyetine yüklenmesi sırasında yapılacak yevmiye kaydında alacaklanması gereken hesap aşağıdakilerden hangisidir? A) Maliyet Gideri Karşılığı Hs. B) Genel Üretim Giderleri Hs. C) Birikmiş Amortismanlar Hs. D) Genel Üretim Giderleri Yansıtma Hs. E) Çalışmayan Kısım Gider ve Zararları Hs.
-------------------------------------------------------------------------------- 19-) Faaliyet hacmi ile ilişkisine göre maliyetler kaça ayrılır? A) Sabit Maliyet - Yarı Sabit Maliyet - Değişken Maliyet B) Değişken Maliyet - Yarı Değişken Maliyet - Karma Maliyet C) Sabit Maliyet - Değişken Maliyet - Birleşik Maliyet D) Sabit Maliyet - Yarı Sabit Maliyet - Karma Maliyet E) Sabit Maliyet - Değişken Maliyet - Karma Maliyet
-------------------------------------------------------------------------------- 20-) Üretim miktarındaki değişmelerle doğrudan doğruya ilgili olan ve faaliyet hacmindeki artış ve azalışlara bağlı olarak artıp azalan maliyetlere ne ad verilir? A) Sabit maliyet B) Karma maliyet C) Değişken maliyet D) Standart maliyet E) Birleşik maliyet
-------------------------------------------------------------------------------- 21-) Faaliyet hacmi sıfır olduğunda bile sabit bir maliyete katlanılacağını, faaliyet hacmi arttığında ise toplam maliyetlerin artacağını ifade eden ve yarı değişken maliyetler olarak da adlandırılan maliyet türü aşağıdakilerden hangisidir? A) Karma maliyet B) Sabit maliyet C) Yarı sabit maliyet D) Değişken maliyet E) Doğrusal maliyet
-------------------------------------------------------------------------------- 22-) Aşağıdakilerden hangisi karma maliyetlerin sabit ve değişken kısımlarına ayrılmasında kullanılan tekniklerden biri değildir? A) Muhasebe Tekniği B) En Düşük En Yüksek Noktalar Tekniği C) Dağılım Grafiği Tekniği D) Doğrudan Dağıtım Tekniği E) En Küçük Kareler Tekniği
-------------------------------------------------------------------------------- 23-) y = 200.000.000 + 150.000 (x) şeklindeki maliyet fonksiyonuna sahip bir üretim işletmesinde, gelecek ay 300 DİS faaliyette bulunacağı varsayıldığında bütçelenen karma maliyet tutarı kaç TL’dir? A) 350.000.000 TL B) 280.000.000 TL C) 245.000.000 TL D) 230.000.000 TL E) 200.000.000 TL
-------------------------------------------------------------------------------- 24-) Bir karma maliyet fonksiyonunda “a” değişkeni aşağıdakilerden hangisini ifade eder? A) Toplam GÜM B) Sabit Maliyet C) Değişken Maliyet D) Birim Değişken Maliyet Oranı E) Faaliyet Hacmi
-------------------------------------------------------------------------------- 25-) “x” üretim işletmesinde döneme ait bilgiler aşağıdaki gibidir: Aylar X (DİS) Y(TL) Ocak 40 400.000 Şubat 60 450.000 Mart 55 437.500 Nisan 30 375.000 Yukarıda verilen bilgilere ve en düşük en yüksek noktalar tekniğine göre işletmede 80 DİS’lik çalışma yapılırsa bütçelenen karma maliyet kaç TL olur? A) 400.000 TL B) 460.000 TL C) 500.000 TL D) 550.000 TL E) 600.000 TL
-------------------------------------------------------------------------------- 26-) Aylar Faaliyet Hacmi Toplam Maliyetler Ocak 40 34.000 Şubat 10 16.000 Mart 30 28.000 Nisan 20 22.000 Yukarıdaki bilgilere ve en küçük kareler yöntemine göre işletmenin maliyet fonksiyonu aşağıdakilerden hangisidir? A) Y = 10.000 + 600 x B) Y = 6000 + 100 x C) Y = 6000 + 10 x D) Y = 10.000 + 60 x E) Y = 100.000 + 1200 x
 Mesajlarınızda ;
1-) Argo Sözcükler, 2-) Arkadaşlarınızı Rencide Edici Sözler, 3-) Sırf Reklam amaçlı, 4-) Konuya Uygun OLmayan İçerikli Yazılar Yazmayınız, 5-) Kesinlikle büyük harfle mesaj yazmayınız. 6-) Gereksiz Smileyler Kullanmayınız. [/color][/b]
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| TRForumcu.NeT | Bilgi ve Paylaşım Platformu |
|
|
çok sağol:)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
saol
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tşk
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
-------------
Uyulması Gereken Kurallar 1 - Arama yapmadan soru sormayın. 2 - Mesaj yazarken başlıklar konularla alakalı olmalı, yardım, acil, admin yardım, lütfen yardım gibi başlıklı konular cevaplanmadan silinir. 3 - Bir konu hakkında anlamadığımız yada yapamadığımız şeyleri yeni başlık açmak yerine ilgili başlıktan devam edelim. 4 - 12 saatten önce flood (arka arkaya mesaj) atmayın. 5 - Bu kurullara uymamakta ısrar edenler siteden belirli bir süreliğine yada tamamen uzaklaştırılır. 6 - Tamamı büyük harf ile kesinlikle mesaj yazmayınız...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|