TRForumcu.NeTEğitim-Öğretim / TRForumcu DershanesiAçıköğretim Fakültesi4. SınıfDeneme Sınavları - Geçmiş Yıl soruları (Moderatörler: )Uluslar arası İşletme
Konu Bilgileri
Konu Başlığı Uluslar arası İşletme
Cevaplar 0
Sonraki Sonraki Konu
Görüntüleyenler0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Görüntülenme 173
Önceki Önceki Konu
Sayfa: [1]   Aşağı git
Yazdır
Konu Derecelendirme: 0 Bookmark and Share
Konu: Uluslar arası İşletme  (Okunma Sayısı 173 defa) EkleBunu Sosyal Paylaşım Butonu
Gαвяιєℓ
Yönetici
*

Forum Para : 20289.00 YTL
« : 11 Mayıs 2008, 18:22:48 »

1-) Başarılı olabilmek için evsahibi ülkenin görgü, gelenek, değeryargıları ve normlarına duyarlılık ve saygı göstermek gereken veülkeden ülkeye farklılık gösteren faktör aşağıdakilerden hangisidir?
A) Ekonomik Çevre
B) İş çevresi
C) Kültür
D) Finansal ortam
E) Tüketici tercihleri

2-) Aşağıdakilerden hangisi 1960’lı yıllardan sonra ortaya atılan yeni teorilerden biri değildir?
A) Nitelikli işgücü teorisi
B) Teknoloji açığı teorisi
C) Ürün dönemleri teorisi
D) Monopolcü rekabet teorisi
E) Faktör oranları teorisi

3-) Dünya’da tek evrensel örgüt niteliğini taşıyan Birleşmiş Milletler kaç üye ülkeden oluşmaktadır?
A) 51
B) 101
C) 191
D) 231
E) 951

4-) Genellikle ülkelerin Maliye Bakanları ya da Merkez Bankası Başkanları IMF’de neyi oluşturur?
A) Konseyi
B) Yürütme Kurulunu
C) Denetleme Kurulunu
D) Governörleri
E) Yönetim Kurulunu

5-) Aşağıdakilerden hangisi İngiltere’nin AET’ye katılmak için kullanacağı bir araç olarak kurulmuştur?
A) EFTA
B) NAFTA
C) OPEC
D) Dünya Bankası
E) Dünya Ticaret Örgütü

6-) Yerli firmanın ülke içinde ürettiği ürünleri doğrudan yabancımüşterileri satması ile ilgili tüm faaliyetleri üstlenmesiaşağıdakilerden hangisidir?
A) Doğrudan yabancı yatırım
B) Franchising
C) Joint Venture
D) Doğrudan İhracat
E) Dolaylı ihracat

7-) Aşağıdakilerden hangisi lisansörün entellektüel varlıklarından biri değildir?
A) Teknik Know - How
B) Marka adı
C) Para
D) Pazar bilgisi
E) Ticari marka

Genellikle hizmet sektöründe rastlanan ortaklık türü aşağıdakilerden hangisidir?
A) Yönetim sözleşmesi
B) Lisans anlaşması
C) İhracat
D) Franchising
E) Joint Venture

9-) Hiyerarşiye ve görevlere güçlü bir vurgu yapılmasıyla tanımlanan kültür aşağıdakilerden hangisidir?
A) Aile kültürü
B) Eyfel kulesi kültürü
C) Kılavuz ok kültürü
D) Kuluçka makinesi kültürü
E) Girişimci örgüt kültürü

10-) Aşağıdaki etik kuramlarından hangisine göre, doğrular mutlak olarak değil, duruma bağlı olarak belirlenmelidir?
A) Sonuç temelli kuramlar
B) Mutlak kuramlar
C) Kural temelli kuramlar
D) Standart kuramlar
E) Kültürel kuramlar

11-) Bandag lastik şirketi geçen birkaç senede Avrupa’da stratejisinideğiştirdi, geliştirdi ve Pazar payını %5’den %20’ye yükseltti, özeltasarlanmış kamyonlarıyla müşterilerinin eskimiş lastiklerini söküp,yama yapıp tekrar takarak Avrupa şirketlerine sıra dışı bir hizmetveriyordu” Bandag lastik şirketinin bu uygulaması aşağıdaki stratejiplanlama yaklaşımlarının hangisinin en önemli örneğidir?
A) Ekonomik zorunluluk
B) Politik zorunluluk
C) Kalite zorunluluğu
D) Yönetsel koordinasyon
E) Stratejik eğilim

12-) Aşağıdakilerden angisi, uluslar arası işletmenin kendi eğilimleri bölgesel kuruluşlarla birleştirmeye çaba gösterir?
A) Etnosentrik
B) Stratejik planlama
C) Geosentrik
D) Regiosentrik
E) Global

13-) Aşağıdaki stratejik planlama yaklaşımlarından hangisini uygulayanişletmeler maliyet liderliği, farklılık ve bölümleştirmeye dayanandünya çapında bir strateji kullanırlar?
A) Politik zorunluluk
B) Ekonomik zorunluluk
C) Kalite zorunluluğu
D) Yönetsel koordinasyon
E) Taktik zorunluluk

14-) Uluslararası bir işletmenin yöneticilerini ana ülke ve ev sahibiülke dışında üçüncü bir ülkeden sağlanması aşağıdaki kavramlarınhangisi ile tanımlanır?
A) Etnosentrizm
B) Polisentrizm
C) Geosentrizm
D) Regiosentrizm
E) Performans değerleme

15-) Eğitim ve geliştirme arasındaki fark aşağıdaki hangi seçenekte doğru olarak verilmiştir?
A) İkisi de aynı fiildir.
B) Geliştirme yöneticilere uygulanan bir eğitimdir.
C) Geliştirme yöneticilere uygulanırken eğitim herhangi bir personele. uygulanır
D) Eğitim mevcut yetenek ve beceriyi artırmak amaçlıdır gelişim yöneticiyi göreve ya da üst düzey pozisyona hazırlar.
E) Eğitim algılama kabiliyetini gelişim ise kişisel uyumu artırır.

16-) Satın alma fonksiyonu ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
A) Satın alma faaliyetleri destekleyici faaliyetler arasında yer alır.
B) Özellikle eş anlamlı üretim sistemini kullanan işletmelerde kritik öneme sahiptir.
C) Maliyetleri beliryen en önemli faktörlerden biridir?
D) Satın alma fonksiyonu ile en son teknolojinin işletmede kullanılması olanaklı olur.
E) Sağlanan hammaddelerin kalitesi düşük ise bitmiş ürünlerinde kalitesi de düşük olmaktadır.

17-) Aşağıdakilerden hangisi uluslararası işletmelerde insan kaynakları sürecinin temel adımlarından biri değildir?
A) İşe alma
B) Eğitim geliştirme
C) Ücret yönetimi
D) Performans yönetimi
E) Toplam kalite yönetimi

1 Aşağıdakilerden hangisi muhasebe ile ilgili işletme dışı bilgi kullanıcıları arasındadır?
A) Pazarlama müdürü
B) Finans müdürü
C) İşletmenin tüm personeli
D) İşletme yöneticileri
E) Mevcut ve potansiyel yatırımcılar

19-) Otonom bağlı ortaklıkla ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
A) Ana şirkete bağımlıdır.
B) Gelir ve giderleri yerel koşullara göre değişir.
C) Ana şirket ile bağlı ortaklık arasındaki işlemler oldukça düşük düzeydedir.
D) Yerel para birimi bağlı ortaklık için fonksiyonel niteliktedir.
E) Bağlı ortaklıklar cari kur çevrim yöntemini kullanır.

20-) Uluslararası muhasebe standartlarının hazırlanmasından sorumlu kuruluş aşağıdakilerden hangisidir?
A) Avrupa Birliği
B) Uluslararası Muhasebe Standartları Kurulu (IASB)
C) Uluslararası Muhasebeciler Federasyonu
D) Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD)
E) Uluslararası Menkul Kıymetler Örgütleri (IOSCO)

21-) İthalat, dış ülkelere yapılan seyahat harcamaları, dış ülkelereyapılan finansal yatırımlar ve doğrudan yatırımlar aşağıdaki hangiişlem niteliğindedir?
A) Dengesizlik
B) Dış fazlalık
C) Borçlu işlem
D) Dış açık
E) Eşitsizlik

22-) Bir birim yabancı para karşılığı ulusal paranın değerinin belirlendiği döviz kuru aşağıdakilerden hangisidir?
A) Avrupa tipi
B) ABD tipi
C) Çapraz kur
D) Spot kur
E) Forward kur

23-) Vadeli döviz kuru ile spot döviz kuru arasındaki pozitif farka ne ad verilir?
A) Vadeli riski
B) Arbitraj
C) Vadeli döviz primi
D) Vadeli kur iskontosu
E) Flat kur

24-) Muhasebe riskinin tanımı aşağıdakilerden hangisidir?
A) Yabancı parayla ifade edilen finansal tablo kalemlerinin ana vatan parasına çevrildiğinde karşılaşılan risk türüdür.
B) Uluslararası işletmelerin yurt dışı yürüttükleri mali ve ticari işlemleri sonucunda ortaya çıkan risk türüdür.
C) Yabancı ülkelerin hukuki uygulamalarının getirdiği risk türüdür.
D) Uluslararası işletmelerin uzun dönemli faaliyetleriyle ilgili karşılaşılan risk türüdür.
E) Yabancı ülkelerin muhasebe sistemiyle yerel ülkelerin muhasebe sisteminin uyumlaştırılmasından kaynaklanan risk türüdür.

25-) Bir mal ya da hizmetin belirlenen gereksinmeleri karşılama yeteneğine ne ad verilir?
A) Üretim faaliyetleri
B) Destekleyici faaliyetler
C) Kalite
D) Teknik fonksiyonlar
E) Stratejik üstünlük

26-) Bir mal ya da hizmetin belirlenen gereksinmeleri karşılama yeteneğine ne ad verilir?
A) Üretim faaliyetleri
B) Destekleyici faaliyetler
C) Kalite
D) Teknik fonksiyonlar
E) Stratejik üstünlük

27-) Aşağıdakilerden hangisi üretim sistemi faaliyetlerinden biridir?
A) Kalitenin geliştirilmesi
B) Global kaynaklama
C) AR-GE yenilik stratejileri
D) Rekabet gücü
E) Düşük üretim miktarı

28-) Aşağıdakilerden hangisi hükümetlerin uluslararası ticareti engellemek için kullandıkları sistemlerden biri değildir?
A) Gümrük tarifesi
B) Ölçek ekonomisi
C) Kota
D) Yerel ürünlere öncelik vermek
E) İthalat sınırlamaları

29-) Mazda’nın yeni spor otomobili Californiya tasarlandı, Tokyo ve NewYork’da finanse edildi. Prototipi İngiltere Worthing’de yapıldı. Ve NewJersey’de icat edilip Japonya’da üretilen gelişmiş elektronik parçalarkullanılarak Mek***a’da montajı yapıldı. Bu örnek hangi savunmastratejisi tarafından tanımlanmaktadır?
A) Ölçek ekonomisi
B) Uluslararası pazarlar
C) Kaynak edinimi
D) Maliyetleri düşürme
E) Teşvikler

30-) Aşağıdakilerden hangisi global strateji geliştirmeyle ilgili geleneksel düşünce yapısının unsurları arasında yer almaz?
A) Uzmanlaş
B) Çeşitliliğe değer ver
C) Öncelikle belirle
D) Kendin yönet
E) Global bazda öğren

1-) C 2-) E 3-) C 4-) D 5-) A 6-) D 7-) C 8-)D 9-)B 10-) E 11-) B 12-) D 13-) B 14-) C 15-) D
16-) E 17-) E 18-) E 19-) A 20-) B 21-) C 22-) A 23-) C 24-) A 25-) C
26-)C 27-) E 28-) B 29-) A 30-)B

Sayfa: [1]   Yukarı git
Yazdır