|
|
 |
« : 03 Nisan 2008, 15:59:18 » |
|
MÖ 3000’le MS 1500 yılları arasında yaşadığı düşünülenMaya Uygarlığı hakkında pek bilgim yoktu, Doğu Meksika’yı ziyaret edenekadar. Ancak bulunduğum yere yakın olduğunu duyduğum Mayakalıntılarının hikâyesi beni oraya sürüklemeye yetti.
Meksika’da,Batı Costa Maya'dan yaklaşık 70 km uzaklıkta, Güney Quintana Roobölgesinde bulunan Chacchoben kalıntıları ismini yakınında bulunan birköyden alıyor. Yerlilerin dilindeki açıklaması "Renkli Mısırın Yeri".Bölgede ilk insana ait bulgu MÖ 1000’e, yapıların tarihiyse MS 300’leredayanıyor.

Chacchobenyaklaşık 1700 yıl maun ağaçlarıyla ve devasa palmiyelerin püskülleriylesaklanmış. 1940’larda yörede yaşayan Cohua ailesi, çiftlik kurmak içinverimli bir toprak ararken kalıntılarla karşılaşmış ve yıllar sonraburayı tarla olarak kullanmaya başlamış. Daha sonra 1972 yılındaAmerikalı arkeolog Dr. Peter Harrison, helikopterle üzerinde uçarkenaşağıdaki dümdüz arazide yükselti yapan toprak altına gömülütapınakları fark etmiş ve Meksika devletine bildirmiş. 2002 yılındaCohuo ailesinin toprağına el konulmuş ve yapılan restorasyonlardansonra Chacchoben halka açılmış.
Ormanın içlerinde dar, tekşeritli bir yoldan piramitlere doğru hem ilerleyip hem de "Meksika hiçhayalimdeki gibi değil" diye düşünürken bir anda olağanüstü uzuntillandsia ve palmiyelerin içinden bir kapıya doğru yöneldik vekalıntılara varmış olduğumuzu fark ettim.

Herbirinin tipi birbirine benzeyen Meksikalıların bağırışları arasındarehberimizi bulduk ve bizi kısa süren ama uzun süre büyüleyeceğebenzeyen turumuza başladık. İlk olarak hala yaklaşık 2 milyon civarındaKatolik Maya kökenlinin yaşadığını söyleyip elinde Maya ırkının tipikbir profil görüntüsünü göstererek kendisinin de Mayalı olduğunu dilegetirdi. Alnı çıkıktı, aşağıya doğru uzanan bir burnu vardı veyeterince kısa boylu olması yanında esmerdi.
 Krallarınyönettiği kentler yaşam alanından çok dinsel ayinler içinkullanılıyormuş. Ben tam da insanların piramitlerde yaşamış olduğunudüşünürken tırmanılan piramitlerde kurban ayinlerinin düzenlendiğiniöğrendim. Astronomi gözlemlerinde de önemi büyük olan Mayapiramitlerine rahipler dik merdivenlerden yukarıya doğru tırmanır,kurbanlarını verir, Tanrıya yakın olurlarmış. Tabii piramitlerin dindenbaşka amaçları da varmış. Ormandaki ağaçların arasından yukarıya doğruuzanan piramitler yön bulmada işaret olarak kullanılıyormuş. Bazıpiramitlerde ölülerini gömdükleri odalar bulunuyormuş ve yeşim taşıgibi bazı değerli taşları da içlerinde bulunduruyorlarmış.

Hemenhemen birçok küçük sürüngenin ve hayvanın bulunduğu çalılıkların vebitkilerin üzerine basıp yürümekte zorlanırken, rehber Maya Uygarlığıkentlerinin terk edilmiş olup uygarlığın çöktüğünü ve bir anda ortadankaybolduklarını anlattığını duydum. Gökyüzüne bakmaya çalıştım,aralıklarla gelen ışıktan başka tek ama her yerde gördüğüm ağaçlarınbirbirine karışmış adeta kalıntılara hava girmesini engelleyen dallarıve çiçekleri oldu. Tek düşüncem bu sıcakta ve nemde hiçbir insanırkının o bölgede daha fazla yaşayamamasının çok normal olduğuydu.

Darpatikalarda ara sıra düğüm olmuş ağaçların arasından geçmek oldukçazorken doğanın bana duyurduğu sesler etrafımda kimse yokmuşçasına sankiyıllar sonra bölgeye ilk ayak basan benmişim hissi veriyordu. Bitkiörtüsünün bazen üzerini örtüp kapladığı yapıtlar istisnai bir görüntüyaratırken, renkler, sesler, çeşitli orkide türleriyle bizi gizleyenağaçlardan sarkan püsküllerin dokunuşu, kalıntıların mistik görünümü,bir anda beni yüzlerce yıl öncesine ***********ürürken çevremi güçlü bir ahenksarmalıyor. İlk defa tanıştığım Maya Uygarlığı büyülüyor beni;özellikle 1700 yıldır saklanan bu antik şehir.
Kaynak : Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye Ol veya Giriş Yapwww.haberci.com
|
|
|
|
|
|
____________________ |^^^^^^^^^^^^^^^^'| |____ ¹×¦ ЅдνдŞ ¦×¹ ___|''|"''\,___ |__ TRForumcu ___====|'|__|......]< "(@)'(@)****|(@)**(@)******(@)          
" Çalışmadan, öğrenmeden, yorulmadan rahat yaşama yollarını alışkanlık haline getiren milletler
Önce onurlarını sonra hürriyetlerini daha sonra da geleceklerini kaybetmeye mahkumdurlar. "

|
|
|
|
|
|
|
| TRForumcu.NeT | Bilgi ve Paylaşım Platformu |
|
|
Çok İlginmiş Yaa 
|